Thaimaan Phuket asuin- ja kiinteistösijoitus­kohteena

Phuket on Thaimaan suurin saari ja yksi Aasian suosituimmista lomakohteista. Se on kuuluisa kauniista luonnosta, hyvistä palveluista ja monipuolisista harrastusmahdollisuuksista. Saarella on useita huippuluokan golfkenttiä, maailmankuulut sukellusvedet ja mahtavat veneilymahdollisuudet tarjoava saaristo. Phuketin kansainväliset koulut sekä sairaalat tekevät siitä ihanteellisen asuinpaikan perheellisille sekä eläkepäiviä viettäville ihmisille.

Phuketin seutu kehittyy vauhdilla ja suurten investointien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Keskeinen sijainti Aasiassa, hyvä infrastruktuuri sekä kasvava turisti- ja asukasmäärä tarjoavat hyvän alustan elinkeinoelämälle ja liiketoiminnalle.

Phuketin lentokenttä on Thaimaan toiseksi vilkkain Bangkokin Suvarnabhumin kentän jälkeen. Vuodesta 2000 matkustajien määrä kentällä on lisääntynyt 3,5 miljoonasta 13 miljoonaan. Vuonna 2016 avautunut uusi lentokenttä todennäköisesti lisää matkustajien määrää entisestään, koska vanha kenttä oli kapasiteetiltaan jo liian pieni.

4-5 tunnin lentomatkan säteellä asuu puolet maailman väestöstä. Aasian suuret talouskeskukset Bangkok, Hong Kong, Kuala Lumpur ja Singapore ovat kaikki lyhyen lentomatkan päässä. Myös kasvava turistimäärä Kiinasta on merkittävä lisä Phuketin taloudelle.

Phuketin hyvää talouskasvua vauhdittaa Thaimaan tuore jäsenyys AEC:ssa (Asian Economic Community). Se helpottaa jäsenmaiden kaupankäyntiä sekä työvoiman liikkuvuutta. Monet ihmiset asuvat jo nyt Phuketissa ja käyvät töissä esimerkiksi Singaporessa.

Viisumisäännösten muutos charter-risteilijöiden henkilökunnan osalta on helpottunut. Siten laivoja ja suuria huvijahteja on helpompi jättää satamaan pidemmäksi aikaa. Muutoksen ansiosta Phuketin kaikki kolme suurta huvivenesatamaa ovat investoineet huomattavasti laajentumiseen ja odottavat kovaa kasvua charter-risteilykohteena ja suurten jahtien säilytyssatamana.

Phuketin infrastruktuuria parannetaan jatkuvasti. Esimerkiksi tiestöön ja vedenpuhdistamoon on investoitu viime vuosina suuresti. Phuketiin kaavaillaan sekä junarataa mantereelta lentokentälle että saaren sisäistä junarataa. Toteutuessaan näillä hankkeilla olisi erittäin myönteinen vaikutus liikkumiseen ja sitä kautta koko seudun kehitykseen.

Kiinteistösijoittajille Phuket tarjoaa mielenkiintoisen kohteen. Vuosi vuodelta kasvava turisti- ja asukasmäärä ovat lisänneet vuokra-asuntojen kysyntää ja nostanut kiinteistöjen hintoja tasaisesti.

Kysynnän vuoksi maan arvo on korkea ja se näkyy hinnoissa. Tonttimaan saatavuutta rajoittaa se, että Phuket on saari ja siellä on useita kansallispuistoja sekä rauhoitettuja sademetsiä. Tämän takia rakentaminen on varsin tiukasti säädeltyä. Phuketissa on Bangkokin ohella Thaimaan arvokkaimmat kiinteistöt.

 

Vuokraohjelmat

Vuokrakohteille on tällä hetkellä hyvin kysyntää. Kiinteistöjen omistajille on tarjolla rakennuttajien tarjoamia vuokraohjelmia, joissa etsitään asuntoon tai villaan vuokralaiset. Omistajan puolesta hoidetaan kaikki vuokraamiseen liittyvät työt avaimet käteen periaatteella. Näin ulkomaalaiselle asunnon omistaminen ja sen vuokraaminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja huolettomaksi. Vuokraohjelmat sopivat myös hyvin sellaisille omistajille, jotka eivät ole hankkineet asuntoa varsinaisesti sijoituskohteeksi, vaan kakkoskodiksi, josta he ovat pois osan vuodesta.

Rakennuttajilla on tarjolla myös perinteisten vuokraohjelmien lisäksi yleistyneitä ohjelmia, jossa he takaavat vuosittaisen vuokratuoton. (Rental guarantee). Ohjelmat on kohdennettu erityisesti kiinteistösijoittamisesta kiinnostuneille.

Takuuvuokratuottokohteissa rakennuttajalla sekä hotelliyhtiöllä on sopimus kiinteistön toimimisesta osittain hotellina. Huoneiston omistaja vuokraa oman asuntonsa hotelliyhtiölle, joka käyttää asuntoa hotellihuoneistona. Omistaja saa vuokran hotelliyhtiöltä vuoden alussa ennakkoon – ilman riskiä siitä, että huoneiston käyttöaste jää alhaiseksi. Konsepti sopii hyvin kiinteistösijoittajille jotka hakevat tasaista ja varmaa tuottoa pitkällä aikavälillä. Operoivat hotelliketjut ovat usein suuria kansainvälisiä ketjuja, kuten esimerkiksi Sheraton tai Best Western.

Takuuvuokratuotto-ohjelmien pituus on yleensä 3 – 15 vuotta. Optiot jatkosta voivat olla mahdollisia. Yleensä asunnon omistajalla on oikeus käyttää omaa huoneistoaan noin 2 – 4 viikkoa vuosittain.

Kaikkiin vuokraohjelmiin liittyminen on täysin valinnaista, eli huoneistoaan voi käyttää asumiseen tai vuokrata itse vapaasti eteenpäin.

 

Asunnon osto Thaimaasta

Kerrostalohuoneisto

Ulkomaalaiset voivat omistaa thaimaalaisen kerrostaloasuntoyhtiön osakehuoneistoista 49 %. Loput 51 % huoneistoista on oltava joko thaimaalaisten yksityishenkilöiden tai yrityksien omistuksessa. 49 % ulkomaalaiskiintiön sisällä olevien asuntojen omistusmuotoa kutsutaan freehold-omistukseksi.

Jos kerrostalon freehold-kiintiö on jo täynnä, asunnon voi vuokrata rakennuttajalta 30 vuodeksi. Yleensä rakennuttaja tarjoaa siihen vielä optiona toiset 30 vuotta. Tätä kutsutaan leasehold-omistukseksi.

Freehold- kiintiön ollessa jo täynnä on vaihtoehtona myös ostaa kerrostaloasunto thaimaalaisen yrityksen nimiin. (katso omakotitalokiinteistön tai villan omistaminen).

 

Omakotitalokiinteistö tai villa

Ulkomaalainen ei voi omistaa maata suoraan Thaimaassa, mutta tontin vuokraaminen tai omistaminen yrityksen kautta on mahdollista.

Yleisesti käytetty tapa hankkia omakotitalo tai villa on vuokrata tontti 30 vuodeksi. Yleensä sopimukseen saa 30 tai 60 vuoden lisäoption sekä merkinnän siitä, että jos Thaimaan lainsäädäntö muuttuu tulevaisuudessa ulkomaalaisomistuksen suhteen, niin tontin vuokraajalla on etuoikeus ostaa tämä tontti itselleen.

Toinen yleinen tapa on perustaa Thaimaahan yritys maan omistusta varten ja rekisteröidä tontti yrityksen nimiin. Näin maa-alue on yrityksen ulkomaalaisen osakkaan hallittavissa.

Perustettavasta yrityksestä yli 50% osakkeista pitää olla thaimaalaisten omistuksessa. Loput yrityksestä omistaa ulkomaalainen ja hänelle merkitään ainoana henkilönä yhtiössä ääni- ja määräysvalta. Yrityksen thaimaalaiset omistajat ovat ulkomaalaisen valittavissa, ja yleensä thaimaalaiset osakkaat ovat lakitoimiston henkilökuntaa. Kiinteistön ulkomaalainen omistaa kuitenkin henkilökohtaisesti kokonaan.

 

Asunnon maksaminen

Freehold-kerrostalohuoneistoa ostettaessa tulee rahat tuoda ulkomailta pankkisiirrolla euroina tai muuna ulkomaan valuuttana. Kerrostalon leasehold-omistusta ja omakotitaloa/villaa valuuttasäädös ei koske.

Suosittelemme aina, että ostaja noudattaa tarkoin rakennuttajan antamaa maksusuunnitelmaa sekä ohjeita varojen siirtämisessä Thaimaahan. Ostajan on hyvä muistaa ottaa huomioon valuuttakurssien muutokset sekä tilisiirrosta aiheutuvat kulut. Lisäksi Thaimaassa peritään uudiskohteissa 1-2 % vero kauppasummasta siinä vaiheessa, kun maarekisteriviranomainen rekisteröi kiinteistön uuden omistajan nimiin.

Asunnon ostaja voi myös avata oman tilin Thaimaassa ja siirtää varat sinne Suomesta pankkisiirrolla etukäteen ennen kiinteistön ostamista. Kysy lisää meiltä tai konsultoi asiassa paikallista lakitoimistoa.


Toimintaperiaatteemme on, että meille tärkeintä on aina asiakkaamme etu. Haluamme varmistaa, että asunnon hankinta Thaimaasta sujuu mahdollisimman turvallisesti sekä huolettomasti. Siksi suosittelemme, että edustamamme asiakas tarkistuttaisi kauppakirjat sekä muut kiinteistön hankintaan liittyvät asiakirjat aina Thaimaan kiinteistölakiin hyvin perehtyneessä paikallisessa lakitoimistossa, joka on riippumaton niin rakennuttajasta kuin myös kiinteistönvälittäjästä. Tämä takaa sen, että ostoprosessi on täysin puolueeton ja poistaa eturistiriidat.

Tarvittaessa autamme asiakastamme löytämään sopivan Thaimaan kiinteistölakiin erikoistuneen juristin, sekä hoidamme kaikki kauppaan liittyvien asiakirjojen käännätykset suomen kielelle.

Seuraa Instagramissa @phuketinlomaasunnot

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.