Thaimaan Phuket asuin- ja kiinteistösijoitus­kohteena

Phuket on Thaimaan suurin saari ja yksi Aasian suosituimmista lomakohteista. Se on kuuluisa kauniista luonnosta, hyvistä palveluista ja monipuolisista harrastusmahdollisuuksista. Saarella on useita huippuluokan golfkenttiä, maailmankuulut sukellusvedet ja mahtavat veneilymahdollisuudet tarjoava saaristo. Phuketin kansainväliset koulut sekä sairaalat tekevät siitä ihanteellisen asuinpaikan perheellisille sekä eläkepäiviä viettäville ihmisille.

Phuketin seutu kehittyy vauhdilla ja suurten investointien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Keskeinen sijainti Aasiassa, hyvä infrastruktuuri sekä kasvava turisti- ja asukasmäärä tarjoavat hyvän alustan elinkeinoelämälle ja liiketoiminnalle.

Phuketin lentokenttä on Thaimaan toiseksi vilkkain Bangkokin Suvarnabhumin kentän jälkeen. Vuodesta 2000 matkustajien määrä kentällä on lisääntynyt 3,5 miljoonasta 13 miljoonaan. Vuonna 2016 avautunut uusi lentokenttä todennäköisesti lisää matkustajien määrää entisestään, koska vanha kenttä oli kapasiteetiltaan jo liian pieni.

4-5 tunnin lentomatkan säteellä asuu puolet maailman väestöstä. Aasian suuret talouskeskukset Bangkok, Hong Kong, Kuala Lumpur ja Singapore ovat kaikki lyhyen lentomatkan päässä. Myös kasvava turistimäärä Kiinasta on merkittävä lisä Phuketin taloudelle.

Phuketin hyvää talouskasvua vauhdittaa Thaimaan tuore jäsenyys AEC:ssa (Asian Economic Community). Se helpottaa jäsenmaiden kaupankäyntiä sekä työvoiman liikkuvuutta. Monet ihmiset asuvat jo nyt Phuketissa ja käyvät töissä esimerkiksi Singaporessa.

Viisumisäännösten muutos charter-risteilijöiden henkilökunnan osalta on helpottunut. Siten laivoja ja suuria huvijahteja on helpompi jättää satamaan pidemmäksi aikaa. Muutoksen ansiosta Phuketin kaikki kolme suurta huvivenesatamaa ovat investoineet huomattavasti laajentumiseen ja odottavat kovaa kasvua charter-risteilykohteena ja suurten jahtien säilytyssatamana.

Phuketin infrastruktuuria parannetaan jatkuvasti. Esimerkiksi tiestöön ja vedenpuhdistamoon on investoitu viime vuosina suuresti. Phuketiin kaavaillaan sekä junarataa mantereelta lentokentälle että saaren sisäistä junarataa. Toteutuessaan näillä hankkeilla olisi erittäin myönteinen vaikutus liikkumiseen ja sitä kautta koko seudun kehitykseen.

Kiinteistösijoittajille Phuket tarjoaa mielenkiintoisen kohteen. Vuosi vuodelta kasvava turisti- ja asukasmäärä ovat lisänneet vuokra-asuntojen kysyntää ja nostanut kiinteistöjen hintoja tasaisesti.

Kysynnän vuoksi maan arvo on korkea ja se näkyy hinnoissa. Tonttimaan saatavuutta rajoittaa se, että Phuket on saari ja siellä on useita kansallispuistoja sekä rauhoitettuja sademetsiä. Tämän takia rakentaminen on varsin tiukasti säädeltyä. Phuketissa on Bangkokin ohella Thaimaan arvokkaimmat kiinteistöt.